Wat is osteopathie?

Osteopathie ziet het menselijk lichaam als een eenheid. Een eenheid waarin verschillende systemen elkaar in evenwicht houden. Een gezond lichaam verhelpt zelf verstoringen van het evenwicht. Bent u echter ziek, heeft u een operatie ondergaan, een ongeluk gehad, wordt u een jaartje ouder of heeft u stress of verkeerde voedingsgewoonten, dan heeft het lichaam hulp nodig om het natuurlijk evenwicht te herstellen. Osteopathie is een erkende, medische behandeling die het zelfhelend vermogen van het lichaam activeert en herstelt.

De osteopaat ziet bewegingsverlies van het bewegingsapparaat,de  wervelkolom, de schedel en organen als oorzaak van uw klachten. Hij onderzoekt daarom de bewegingsmogelijkheden van alle weefsels in het lichaam en zoekt naar relaties met uw klacht. Zijn uitgebreide kennis van anatomie, fysiologie en pathologie helpt hem hierbij.

Omdat de osteopaat uw lichaam als één geheel ziet, kijkt hij verder dan de klacht. Hij gaat op zoek naar de oorzaak. Die kan dus in een ander deel van uw lichaam liggen dan de plek waar u hinder van heeft.

De osteopaat werkt alleen met zijn handen. Apparaten en medicijnen gebruikt hij niet. Hij heft de gevonden bewegingsbeperkingen op, of verbetert ze met behulp van handgrepen. Hierdoor stimuleert de osteopaat het zelfherstellend vermogen van het lichaam .

Dr A.T. Still, de Amerikaanse grondlegger van de osteopathie, vat osteopathie als volgt samen: ‘Find it, fix it and leave it alone. Oftewel: ‘Zoek de oorzaak, corrigeer en laat het lichaam zijn evenwicht herstellen’.